PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE

11. květen 2022 byl pro prvňáčky i nás rodiče dalším významným dnem. Naši malí – velcí prvňáčci byli v odpoledních hodinách v zasedací místnosti OÚ ve Vacově pasováni na ČTENÁŘE. A to je, myslím, v životě opět dost důležitý milník.

Předzvěstí povedené akce byly již samotné pozvánky ve tvaru knihy, vyzdobené podle vkusu, nálady a zájmu každého prvňáčka. Takže co kus – to originál.

Ve slavnostní náladě i oděvu jsme se všichni sešli před 16. hodinou, aby se naši hlavní hrdinové stihli ještě připravit na svá vystoupení.

Prvňáčci před nás, co by publikum, nastoupili jistým krokem za doprovodu pohádkové písně: „Krůček po krůčku životem kráčím“. Poté nás mile přivítala paní učitelka Kateřina Kaskounová.

O tom, jak nelehká byla cesta k přečtení první knížky a co vše se ve třídě za tu dobu událo, nám ve svém příběhu odvyprávěli či spíše krásně PŘEČETLI sami prvňáčci.

Pak už nezbývalo než složit „Slib čtenáře a přítele knih“ naší paní knihovnici Pavle Valtové. Kouzelný brk pana spisovatele Hynka Klimka to jen potvrdil a děti – už naši ČTENÁŘI – vše s úlevou a s plnýma rukama dárečků ztvrdily svým podpisem do pamětní knihy.

Slavnostní zakončení se neslo v duchu pohádkového plesu a naši prvňáčci předvedli ukázkovou mazurku i s promenádou. Domů jsme se všichni rozcházeli spokojeni, plni krásných dojmů a řekla bych i trochu dojati nad tím, jaký kus cesty naši prvňáčci ušli. Za všechny rodiče děkuji naší paní učitelce Kateřině Kaskounové i paní družinářce Renátě Filipové za vše, co pro naše děti po celý rok dělaly a za nádherný program tohoto odpoledne! Díky patří také paní Valtové i panu spisovateli Klimkovi za to, jak nemalou energii vkládají do úsilí přivést děti ke knihám a vzbudit v nich lásku ke čtení vůbec!

Za rodiče našich prvňáčků Lucie Uhlířová