Informace pro rodiče žáků 9. ročníku

Termíny podání přihlášek na střední školy

Žáci mohou podat 2 přihlášky do 15. března 2013, (v případě přihlášky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou do 30. listopadu 2012). Přihlášky žáci obdrží na základní škole. Některé střední školy mají na svých webových stránkách přihlášky on-line.

Způsob předávání přihlášky je stanoven současným zněním školského zákona tak, že uchazeči posílají přihlášky přímo řediteli příslušné střední školy (poštou na adresu SŠ). Nepředkládají ji již prostřednictvím základní školy, jako to bylo v minulých letech.

Počet přihlášek na střední školy

Žáci základních škol mohou podat dvě přihlášky na střední školy. To platí i pro žáky pátých nebo sedmých ročníků základních škol podávajících přihlášky na víceletá gymnázia.

Přijímací zkoušky

Většina středních škol přijímá studenty bez přijímacích zkoušek na základě výsledků z posledních dvou ročníků ZŠ.

Pokud střední škola přijímací zkoušky vyhlásí, jsou o tom přihlášení žáci informováni písemně a musí se konat v termínu od 22. dubna do 30. dubna 2013 (to se týká i nižšího stupně víceletých gymnázií).

Výsledky přijímacího řízení

Rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí oznámí ředitel střední školy písemně, je vhodné sledovat i webové stránky středních škol nebo jejich vývěsní tabule.

Svůj úmysl vzdělávat se v dané střední škole potvrdí uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče odevzdáním zápisového lístku řediteli školy, který rozhodl o jeho přijetí ke vzdělávání, a to nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí.

Zápisový lístek

Zápisový lístek může uchazeč uplatnit jen jednou; (to neplatí pouze v případě, že uchazeč chce uplatnit zápisový lístek na škole, kde byl přijat na základě odvolání.) Zápisový lístek vydá žákovi základní škola.

Odvolání

Na veřejných středních školách se lze odvolat do tří dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí.

Právo na odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí na jinou než veřejnou střední školu je plně v kompetenci ředitele této školy.

O výsledku odvolacího řízení rozhodne krajský úřad, který má toto v kompetenci. Rozhodnutí musí oznámit nejpozději do třiceti dnů. Ve zvláštních případech může krajský úřad tuto dobu prodloužit, je však nutné toto vždy oznámit. Odvolání podávají rodiče uchazeče.

Další informace

Přehled jihočeských středních škol včetně všech oborů je možné si zapůjčit od výchovné poradkyně ve sborovně školy.