Projekt: Válka na Šumavě a v Pošumaví

[SinglePic not found]Ve středu 13. února 2013 jsme se my, deváťáci ZŠ Vacov, zúčastnili 1. části projektu, který navazuje na učivo dějepisu a je zaměřený na historii Šumavy v období před a během 2. světové války.

První část projektu byla teoretická. Rtn. Bc. Michal Štoural, manžel naší třídní učitelky, pro nás připravil zajímavou prezentaci plnou historických fotografií a poutavých videí. Vyprávěl nám o životě obyvatel Šumavy na počátku 20. století a jak do něj tvrdě zasáhlo rozhodnutí Mnichovské konference postoupit České pohraničí Německu. Dověděli jsme se také, jak žili lidé v Protektorátu Čechy a Morava, jehož státní hranice procházela nedaleko Vacova a s jakou úlevou vítali příchod spojeneckých vojsk a osvobození od nacismu.

[SinglePic not found]Nejvíce nás zaujaly různé zajímavosti a záhady, například informace o opevnění, o osudech některých dnes již zaniklých obcí nebo o tajemstvích, která prý Šumava ukrývá.

Celý projekt bude pokračovat na jaře druhou částí. To vyrazíme přímo do šumavských kopců a na vlastní oči si prohlédneme některá místa, kde 2. světová válka zanechala svůj nesmazatelný otisk.

Žáci 9. třídy ZŠ Vacov