Evropský den

[SinglePic not found]Na sklonku školního roku ve středu 19. 6. 2013 děti vacovské základní školy zanechaly své učební pomůcky doma, všichni se v rámci projektového dne na chvilku přenesli do různých koutů Evropy.

Pan ředitel s dostatečným předstihem vylosoval každé třídě jednu evropskou zemi. Žáci se svými učiteli zpracovávali daná témata podle libosti. Dopředu se domlouvali, jak by se mohli tohoto úkolu zhostit. V průběhu projektového dne dohledali potřebné informace k určeným státům, doladili výzdobu tříd, dokončili přípravy k prezentacím, které během dopoledne předvedli ostatním.

A nyní společně nahlédněme do jednotlivých tříd, jak to tam probíhalo.

První třída se přeměnila v mapové centrum. Detailně se seznamovali s krásami České republiky, zabývali se současností, zabrousili i do minulosti. Uprostřed třídy vyznačili hranice českého státu. Poté pomyslně cestovali po ČR, zajeli na návštěvu i k našim sousedům. Vyráběli korunovační klenoty, meče, postupně se proměňovali v malé krále a statečné rytíře.

Děti z 2. třídy s pomocí rodičů připravily zajímavou výstavku věcí připomínajících Francii. Jízdní kolo ozdobily vlajkami různých států, připomněly si známou Tour de France. Dopoledne jim zpříjemnily postavičky Asterixe a Obelixe, francouzský film Mrňouskové.

3. a 4. ročník se vydal na cestu do Itálie. Žáci přispívali vlastními zážitky z dovolených, největšímu zájmu se těšilo zmapování světa italských aut, místní italské módy a kuchyně. S chutí se pustili do vlastní výroby tiramisu. Ostatní žáky pozvali na diskotéku v italském rytmu.

Páťáci se při projektu rozdělili do šesti skupin. Jejich cílem bylo putování do Španělska. Společně vytvořili výstavku s nástěnnými obrazy, na nichž se zabývali ryze španělskými tématy, zhotovili pomocí kašírování trojrozměrnou mapu. Samotnou prezentaci zahájili španělským pozdravem. Děvčata s růžemi ve vlasech se proměnila ve flamencové tanečnice. Třídou se rozezněl známý španělský hit.

Na 2. stupni nás přivítali šesťáci v Rakousku. Pro učitele připravili vídeňskou kávu, žákům nabídli drobnou sladkost. Přednesli zajímavosti o této zemi, mluvené slovo o Mozartově životě podmalovali ukázkou tohoto skladatele. Na závěr žákyně zatančily na tóny vídeňského valčíku.

Do Velké Británie nás sedmáci dopravili dvoupatrovým autobusem. Úkol ztvárnili jako živý obraz, z něhož postupně vystupovali různé postavy za doprovodu melodií, s nimiž jsou jednotliví představitelé neodmyslitelně spjati. Po třídě se tak prošli: Mr. Bean, anglická královská rodina, česká olympijská výprava v holínkách, Harry Potter, punková kapela, James Bond. Prezentaci zakončili společným tancem.

V osmé třídě jsme při vstupu obdrželi vlaječky SRN. Do barev německé vlajky se oblékali nebo své obličeje obarvili i někteří zástupci osmáků. Důležité informace vystřídaly dvě ukázky svatebních pochodů. Všichni zpívali jednoduchou německou píseň.

Deváťáci začali slovenskou hymnou, téma zpracovali přes interaktivní tabuli. V tomto koutku světa jsme si i zasoutěžili. Do připravené slepé mapy Slovenska zvolení zástupci tříd zakreslovali geografické údaje. Za soutěživost byly všechny třídy odměněny. Závěr patřil znělce slovenského Večerníčku.

Je nutné dodat, že v textu určitě nezazněly všechny aktivity, které se ve třídách odehrály.

Virtuální výlet po Evropě se určitě líbil, což bylo patrné z tváří mnohých přítomných. Třeba až tedy vycestujeme do zmíněných zemí doopravdy, možná si vzpomeneme na dnešní výjimečný školní den, který sebou přinesl tolik nevšedních zážitků.

Touto cestou bychom Vám všem rádi popřáli krásné prázdninové cestování a šťastný návrat domů.

[Gallery not found]