Návštěva předškoláků v Zemědělském obchodním družstvu Vacov

V naší třídě předškoláků máme hodně kluků, kteří si rádi hrají na zemědělce. Přinášejí si z domova hračky traktorů a různých zemědělských strojů. Znají perfektně jejich názvy a jakou tyto stroje vykonávají práci na poli. Kluci i holčičky pozorují traktory, auta a stroje, co jezdí okolo školky nebo pracují na okolních polích a loukách a také znají jména všech řidičů. Práce zemědělců všechny zajímá, jako vesnické děti k ní mají blízko. Proto si už delší dobu všichni přáli navštívit místní zemědělské družstvo.


S panem předsedou Ing. Holubem jsme si domluvili exkurzi na úterý 29. dubna. Vyrazili jsme hned po dopolední svačině. Pan předseda a několik zaměstnanců družstva už na nás čekali. Na dvoře stály v řadě traktory, obracečka na seno, nová řezačka, kombajn, auta a další stroje. Děti si vše se zájmem prohlížely a vyptávaly se na věci, které je zajímaly. Pan Had všechny kluky i holčičky svezl v kombajnu, dokonce jim dovolil točit volantem. Nakonec nechal řídit i paní učitelky! Děti se mohly podívat také na staré kombajny a porovnat, jaké pohodlí je v tom současném s moderním vybavením.

Družstvo ale nemá jenom stroje. Na závěr naší prohlídky jsme se šli podívat do kravína na krávy a malá telátka. Rohaté krávy se asi divily, co to mají za návštěvu, ovšem hladit se nenechaly. Děti si uvědomily, jaké je kráva velké a užitečné zvíře a jakou práci dá se o ni i o telátka dobře postarat.

Blížil se čas oběda a nám nezbylo nic jiného než poděkovat a rozloučit se.

Ještě jednou touto cestou děkujeme panu předsedovi Ing. Holubovi, že nám tuto exkurzi umožnil a zaměstnancům družstva za to, že se dětem věnovali a připravili jim hezký a nevšední zážitek.

za MŠ Vacov Dagmar Čtvrtníková