Národní park Šumava

[SinglePic not found]Ve středu 28. května se žáci osmé a deváté třídy zúčastnili výukového programu pod názvem Národní park Šumava, jehož lektorem byl Mgr. Stanislav Čtvrtník. Vzhledem k deštivému počasí se program konal v tělocvičně školy.

V úvodu byli žáci seznámeni se všemi národními parky a chráněnými krajinnými oblastmi v ČR. Měli k dispozici větší i menší mapy, na kterých bylo vše podrobně vyobrazeno.

V dalších činnostech byly děti rozděleny do čtyř skupin a plnily různé úkoly: přiřazování zvířat do čtyř biotopů (voda, les, louka, rašeliniště), skládání znaku NP Šumava atd. Poté všichni společně poskládali domino, kde byly vyobrazeny stromy vyskytující se v NP Šumava.

Nechyběly ani pohybové aktivity. Soutěžily mezi sebou skupinky, které měly za úkol postupně sestavit co nejvíce rostlin, kdy každá byla rozstříhána na tři části, a pro každou část se muselo doběhnout na druhou stranu tělocvičny. Asi nejvíce zaujala žáky závěrečná hra na netopýra a můry. Děti vytvořily velký kruh, ve kterém se pohyboval jeden žák se zavázanýma očima představujícího netopýra a další dva, jež byli v roli můry. Netopýr pomocí zvukových vln (tlesknutí) zjišťoval, kde se jeho kořisti pohybují a chytal je díky ozvěnám, které můry vydávaly (dvojité tlesknutí).