Exkurze školní družiny

[SinglePic not found]

13. října navštívily děti ze školní družiny provozovnu Miva Vacov, kde se vyrábějí dřevěné hračky. Pan vedoucí, Jan Záhorský, děti mile uvítal a vzal je do zasedací místnosti, kde na ně ze všech stran pokukovaly ze skříní nejrůznější hračky. V současné době má firmy v nabídce okolo 300 různých modelů dřevěných hraček, dekorativních a dárkových předmětů. Pan Záhorský děti seznámil s tím, jaké druhy hraček se zde vyrábí a každou hračku jim hned ukázal a vysvětlil, co která hračka umí. A tak se děti postupně seznámily s hračkami s xylofonem, s bubínkem či s hračkami jenom s pohybem, prohlédly si figurky sedící i na pružině a dřevěné zvířátkové skládačky. Mohly si vyzkoušet některé hračky a nebo se pobavit se známou hračkou zvanou „jojo“ – samozřejmě ze dřeva.

Potom vzal pan vedoucí celou skupinu přímo do provozu, kde si všichni mohli prohlédnout ruční sestavování hraček, podívali se, jak se figurky montují dohromady, dokonce si to mohli i vyzkoušet. Vše bylo doprovázeno výkladem pana Záhorského. Děti rovněž zaujalo balení hraček do dárkových sáčků.

Tradice výroby dřevěných hraček začala v této provozovně v 50. letech minulého století. Dětem se exkurze velice líbila, viděly na vlastní oči, že ne všechno dnes musí být strojová výroba.