Přečíst, porozumět, poznat svět

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OPVK

V dubnu roku 2015 vypracovalo vedení ZŠ Vacov žádost v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tato žádost byla ministerstvem školství kladně vyhodnocena a ZŠ Vacov byly schváleny prostředky na realizaci projektu.

Cílem projektu „Přečíst, porozumět, poznat svět“ je zvýšit kvalitu vyučování zavedením čtenářských dílen do výuky předmětu Český jazyk a literatura a zlepšení jazykových kompetencí žáků a prohloubení jejich znalostí o zemích EU výjezdem na zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt.

V první klíčové aktivitě bude zajištěna odborná příprava učitelů v oblasti zavedení čtenářských dílen do výuky. Ve škole bude rozšířena nabídka školní knihovny minimálně o 400 nových knih. Někteří pedagogičtí pracovníci 1. i 2. stupně školy se zúčastní školení. Následnou cílenou podporou budou pedagogové motivováni k zavádění čtenářských dílen do výuky.

Druhou klíčovou aktivitou je krátkodobý jazykově-vzdělávací pobyt v zahraničí pro žáky v délce trvání minimálně 5 kalendářních dní včetně cesty. Žáci absolvují jazykovou výuku v rozsahu nejméně 9 vyučovacích hodin za celý pobyt a seznámí se s významnými reáliemi příslušného místa. Podrobnosti k pobytu se v tuto chvíli řeší – předběžně je plánován 7 denní pobyt v Londýně v září nebo říjnu 2015. Celková cena tohoto pobytu se bude pohybovat kolem 13 000 Kč na žáka, přičemž celá tato částka bude hrazena z projektu. Jedinou částí pobytu, která nebude hrazena v plné výši, je prohlídka Londýna (vstupné).

Na přípravě realizace projektu, organizace zahraničního pobytu a programu prohlídky Londýna usilovně pracujeme. V tuto chvíli byli osloveni dopisem rodiče žáků ZŠ Vacov ohledně zájmu o pobyt. Až budou připravené veškeré podklady a potřebné informace, podrobný popis pobytu a všech jeho součástí bude uveřejněn na stránkách školy. V září 2015 budou o podrobnostech k pobytu informováni i rodiče žáků, kteří projevili o zahraniční pobyt zájem.

Případné dotazy Vám zodpoví hlavní manažer projektu Mgr. J. Vilánek (admin@zsvacov.cz).