Hvězdárna a planetárium České Budějovice – část 2

Vybaveni batůžky a svačinou se 7. března 2016 vydala 4. třída společně se třeťáky ze Čkyně na exkurzi do planetária.

Nejúžasnější částí exkurze byla bezesporu návštěva sálu planetária a simulace noční oblohy. Děti se mohly aktivně zapojit do vyhledávání nápadných objektů nočního nebe. Všem byl dán prostor ke zvídavým dotazům. Zajímavé pro děti určitě bylo spatřit umělou oblohu tak, jak je viditelná právě v době naší výpravy.

Neméně zajímavé pro všechny byl i projekční přístroj, umožňující promítání na kopuli sálu umělou oblohu se Sluncem, Měsícem, planetami, hvězdami. Na obrovském plátně jsme pozorovali Slunce a tělesa sluneční soustavy, ale i objekty vzdáleného vesmíru.

Dneska už úplně všichni třeťáci a čtvrťáci dokáží odpovědět na otázky, proč je určitou dobu u nás den delší a noc kratší, proč má Měsíc různé fáze, proč vůbec můžeme na naší planetě žít.

A jaký by to byl výlet bez nákupů? Měli jsme možnost zakoupit drobné upomínkové předměty a pohlednice s astronomickými motivy.

Věřím tomu, že děti s hlubším zájmem o oblast astronomie nenavštívily toto místo naposledy, a doufám, že svým vyprávěním upoutají pozornost i svých kamarádů.