Exkurze do Techmania Science Center Plzeň

Na počátku března se žáci 1. až 3. třídy a 2. stupně ZŠ vypravili do Techmanie v Plzni. Po dlouhé, ale příjemné cestě autobusem jsme dorazili na místo.

Nejdříve jsme zavítali do Planetária, kde ti menší v 3D brýlích sledovali film Polaris. V tomto filmu si jeden tučňák udělá výlet k severnímu pólu a tam potká ledního medvěda. Společně se pokusí rozlousknout hádanku, proč mají doma za polárním kruhem půl roku noc a půl roku polární den. Starší žáci usedli do polohovacích sedadel, aby si mohli vychutnat film Sen o létání. Vznesli se do výšin a z ptačí perspektivy pozorovali z různých leteckých zařízení krásy naší planety. Oba vzdělávací filmy sledovaly děti s hlasitým nadšením.

Poté jsme se společně přesunuli do protější budovy Techmanie. Na větší žáky zde čekala vědecko-technická show s názvem Tekutý dusík. Zhlédli zde řadu zajímavých experimentů, někteří si mohli vyzkoušet kapalný dusík doslova na vlastní kůži. Dokonce byli svědky mohutného výbuchu PET lahve.

Na závěr si děti prohlédly a hlavně vyzkoušely různé interaktivní expozice – lidské tělo, astronomii, robotiku, vodní svět, vědu, vesmír aj. Každý měl možnost prostřednictvím hry poznávat svět kolem nás.

Všichni nadšeni, spokojeni a s novými zážitky jsme odjížděli zpět do Vacova.

Obě exkurze byly kompletně financovány díky projektu „Podpora žáků a pedagogických pracovníků ZŠ a MŠ Vacov“.