Projektový den – Finanční gramotnost

[SinglePic not found]13. listopadu 2013 proběhl na II. stupni projektový den na téma Finanční gramotnost. Jednotlivé třídy se postupně vystřídaly na čtyřech stanovištích.

„Obchod“ vedla paní učitelka Voldřichová. Každý zde dostal 5 žlutých a 5 modrých papírků. Na žluté papírky jsme psali poptávku a na modré nabídku. Potom jsme mezi sebou směňovali papírky s názvy různých věcí a soutěžili, kdo udělá více výměnných obchodů. Na tomto stanovišti nás také čekala osmisměrka, ve které jsme hledali slova spojená s finanční gramotností.

Stanoviště „Peníze“ měla paní učitelka Fridrichová. Zde jsme se dozvěděli, jak zacházet s penězi. Hned od začátku se vždy rozvířila zajímavá debata. Mluvili jsme například o formách peněz, kdo je na bankovkách vyobrazen a jakými prvky jsou chráněny. Asi nejvíce nás zaujalo propracování bankovek. Dozvěděli jsme se, že existují i hmatové značky pro nevidomé. Hodina byla zakončená křížovkou.

U interaktivní tabule vedla hry paní učitelka Špejzlová. Zde jsme se rozdělili do třech skupin, vždy všechny skupiny najednou odpovídaly na zadané otázky, které se týkaly financí.

Poslední stanoviště s názvem „Pozor na dluhy“ měla připravené paní učitelka Štouralová. Nejdříve jsme sledovali prezentaci Desatero zodpovědného zadlužování, kde jsme se dozvěděli mnoho zajímavého. V závěru jsme si zahráli veselou hru Inzeráty.

Všechny aktivity byly bodované a nejvíce bodů nasbírali:

  1. Anežka Voldřichová (6. třída)
  2. Klára Matoušová (7. třída)
  3. Anežka Ptáčková (6. třída) a Jindřich Lukáš (7. třída)

Pochvalu si však zasluhují všichni žáci a žákyně II. stupně, neboť ve všech aktivitách projevili snahu a snad si odnesli dostatek pro život důležitých informací.

[Gallery not found]