Branný den trochu jinak

[SinglePic not found]Tento den proběhl na naší škole v pátek 9. května. V první části dne předvedl pan rtn. Bc. Michal Štoural dětem prezentaci o současné činnosti Armády České republiky, představil jim pozemní i vzdušné složky armády a seznámil je s jejich činností. Zajímavé bylo jeho vyprávění o pomoci v krizových situacích, např. při povodních, ale i o záchranné a pátrací službě.

Dále se děti pomocí promítaných obrázků seznámily s technikou Armády České republiky, zajímaly se především o vrtulníky, radary a obrněné transportéry. Líbily se jim rovněž různé druhy a typy zbraní a vyprávění o zahraničních misích, kterých se pan Štoural několikrát zúčastnil.

V další části se děti seznámily s obsahem batohu s první pomocí, jenž je používán v terénu. Závěrem shlédly prezentaci z období válek a mezi válkami, která byla zaměřena na Šumavu.

Druhá polovina dopoledne měla praktický ráz. Děti byly rozděleny do třech skupin a postupně si vyzkoušely jednotlivá stanoviště – první pomoc prakticky, obratnost na „opičí dráze“ a stanoviště mapy a topografie.

Děti se tento den dověděly mnoho nového nejen o práci a úkolech Armády České republiky, ale také se seznámily se změnami přírody od první světové války, s řemesly, která se zde provozavala, a konečně si mohly prakticky vyzkoušet mnohé svoje dovednosti a znalosti.

[Gallery not found]