Výlet za skřítky

Ve čtvrtek 16.1. vyrazili Předškoláci z MŠ za poznáním a dobrodružstvím do IS a SEV v Kašperských Horách. Už samotná cesta autobusem na místo určení byla pro děti velkým zážitkem. Děti pozorovaly krajinu, marně hledaly sníh a hrdě hlásily všechna místa, která znají.

V Kašperských Horách nás přivítala Ing. Milada Janošíková, která byla zároveň naší průvodkyní zajímavým dopolednem. V úvodu nás provedla Informačním střediskem, děti si prohlédly vystavené exponáty a na chvíli se „proměnily“ v lišky a vyzkoušely si život v liščí noře. Ačkoliv liščí nora sklidila u dětí velký úspěch, vzhledem k nabitému programu bylo nutné pokračovat dále. Na děti totiž čekalo setkání se šumavskými skřítky. Dozvěděly se, že každý strom má svého skřítka nebo svoji vílu, kteří se o strom starají. Za pomoci skřítků se zároveň seznámily s jednotlivými stromy, jejich listy a plody. Poznaly hlavního skřítka Šumaváčka, kterého všichni skřítci poslouchají, ale bohužel zde žije také skřítek Zloun, který škodí, kde může. Ten také dětem pomotal obrázky stromů a jejich listů a děti musely skřítkům pomoci vše napravit. Třídění a přiřazování správných obrázků bylo pro děti velkou zábavou a zároveň výzvou, na které vzájemně spolupracovaly.

Následovalo setkání s dalšími obyvateli Šumavy – živočichy. Podle obrázků děti pojmenovávaly zvířata. Tento úkol však pro ně nebyl těžký a děti prokázaly své znalosti. Zároveň poznávaly stopy zvířat a dozvěděly se, podle čeho lze jednotlivé stopy správně určit. A zde opět nastoupil skřítek Zloun, který všechny obrázky přeházel a děti musely dát vše do pořádku. Zároveň se také seznámily s ptáky žijícími na Šumavě a jako ptáci si vyzkoušely chůzi po větvi – provaze.

Kromě zážitků a nových vědomostí si děti z výletu také přivezly obrázky skřítků, omalovánky, časopis a pracovní listy. Druhý den jsme si ve školce o prožitém dni povídali a podle reakcí dětí a jejich nadšeného vyprávění není pochyb o tom, že se jim výlet za skřítky opravdu líbil.

Renáta Zachatová