Září v mateřské školce

V září jsme v MŠ mezi sebou přivítali nové kamarády. Ve všech odděleních probíhala adaptace na školku a denní režim. Ještě teplé slunečné dny jsme využili k prvním procházkám v okolí a také pro hry na zahradě.

Při hrách uvnitř děti využily nově zakoupenou „polikarpovu stavebnici“. Jedná se o stavebnici, kterou tvoří sada dřevěných geometrických tvarů a objektů. Pomocí tyčí a kolíků lze vše vzájemně spojovat a vznikají tak stabilní konstrukce – hrady, vozíky, opičí dráhy i pirátské lodě.

Předškoláci strávili týden s lištičkou a Budulínkem. Děti se prostřednictvím pohádky setkaly s lištičkou. Vyzkoušely si liščí dráhu, prokázaly odvahu při prolézání liščí nory a pomáhaly zachránit Budulínka. Proměnily se na badatele a zkoumaly, jak se hrášek namočením změní, porovnávaly velikosti, počítaly hrášek. Zjistily, že se s hráškem dá i hrát a vytvářely krásné geometrické tvary a stavby.

Září u prostředníčků proběhlo v duchu adaptace. Zaměřovali jsme se především na přijetí nových kamarádů do kolektivu a na pravidla ve třídě. Naučili jsme se nové básně s pohybem, písničky a spousty pohybových her. Hodně času jsme trávili venku na zahradě, kde jsme si užívali ještě pěkného počasí nebo jsme šli na procházku sbírat spadané listí. Třída je velmi pracovitá, ráda tvoří a krásně spolupracují.

21. 9. nás ve školce navštívil živý ježek. V rámci projektového dne „Jak se hladí ježek“ realizovaného ve spolupráci s MAS Šumavsko k nám přijela paní Růžičková ze záchranné stanice Třeboň a přivezla nám dva ježky, Borůvku a Bodlinku. Děti se o životě ježků dozvěděly spoustu informací, mohly si ježky pohladit, naučily se básničku, společně vytvořily ježkoviště a strávily krásné dopoledne ve společnosti živých zvířátek.

V pondělí 27. 9. proběhne logopedická depistáž. Další akce a projektové dny jsou naplánované na následující měsíce. Hned v říjnu by naši školku měla navštívit živá užovka.