Říjen u předškoláků

Začátkem října se u předškoláků nesly dozvuky ze setkání s ježčími návštěvníky naší školky Bodlinou a Borůvkou a už tu byl zážitek další. Tentokrát mnohem „nebezpečnější“, hlavně pro paní učitelky.

Naši školku totiž navštívila užovka červená jménem Agáta, opět ze záchranné stanice v Třeboni. Děti projevily odvahu, každý si Agátu pohladil a až na pár výjimek nejen u dětí, ale i u paní učitelek, si ji dokonce nechaly položit za krk. Zjistily, že had není kluzký, naopak, že má krásně hladké tělíčko. Dozvěděly se také spoustu nových informací o životě hadů, například, že had neslyší a pach rozpoznává jazykem. Na závěr celého programu se naučily básničku a vytvořily si svého hada – papírového.

Od hadů jsme poté přešli k dalším zvířátkům, tentokrát z pohádkové říše a prožili týden s drakem. Bohužel nám nepřálo počasí a nedostavil se potřebný vítr a dračí vycházka se moc nepovedla. I když se paní učitelka hodně snažila a běhala s drakem po louce jak o život, drak ne a ne vzlétnout. Takže stále čeká ve školce na vítr a na svojí příležitost. Tak si každý alespoň vyrobil svého draka – „Jablečňáka“.

Krásné podzimní počasí nás lákalo na vycházky spojené se sbíráním kaštanů, oříšků i listů a pozorováním malebně se zbarvující přírody. Z listů jsme společně vytvořily stonožku Anežku, která nás nyní vítá při vstupu do školky. Děti si vyzkoušely vrtání kaštanů elektrickou vrtačkou. A z provrtaných kaštanů a z lístků si navlékáním na drát udělaly podzimní věneček na dveře. Využily jsme také dary ze zahrádek a společně jsme si z okrasných dýní vytvořily dýňovou rodinku. A aby měli naši dýňáčci kde bydlet, přichystali jsme jim i dýňovou zahrádku.

Prostě správný říjen, tak jak má být.

Jana Staňková