Ve Finanční gramotnosti vybojovali naši páťáci 7. místo v republice

Do soutěže Finanční gramotnost se letos zapojilo 42 tisíc žáků ze 600 škol, vacovští školáci byli mezi nimi poprvé a hned se poprali o nejvyšší místa. Na začátku jsme však netušili do čeho jdeme a co nás vlastně čeká.

V prosinci proběhla školní kola ve dvou kategoriích: v I. kategorii soutěžili čtvrťáci a páťáci a v II. kategorii osmáci a deváťáci. Ze tří nejúspěšnějších řešitelů vznikl tým, který pokračoval do dalších částí soutěže. Okresní boje probíhaly online v lednu. Starší tým (Julie Ševčíková, Tereza Grábmüllerová a Matyáš Josefík) vybojoval bronzový stupínek. Mladší tým (Justina Anna Schelingerová, David Buchta a Matěj Špejzl) v okresním soupeření zvítězil a postoupil do krajského kola.

Matěj, David a Justina v krajském kole zpracovávali náročný projekt, kterému věnovali mnoho hodin své práce. Vytvořili fiktivní osobu, které našli reálnou práci a bydlení, zpracovali její životopis a osobní rozpočet. Toto vše pak obhajovali před porotou složenou z odborníků z významných finančních a vzdělávacích institucí.

Projekt našich páťáků porotu velmi zaujal a již před obhajobou s mírným náskokem vedli, perfektně připravená a originálně zpracovaná prezentace jim pak zajistila jasné vítězství. Prvenství v kraji také znamenalo postup do celostátního finále.

V pátek 28. dubna se tedy Justina, David a Matěj vydali do České národní banky v Praze, kde ústřední kolo probíhalo. Zdání posledního úkolu znělo: najít u své fiktivní osoby finanční rezervu a vyřešit, jak by financovala okamžitý nákup nové pračky.

Než porota vyhodnotila zadaný úkol, zavítaly děti do Návštěvnického centra ČNB, kde si prohlédly část interaktivní expozice a seznámily se s historií českých a československých bankovek. Před určením konečného pořadí a vyhlášením výsledků odpovídali soutěžící na různé otázky odborné poroty a měli možnost krátce pohovořit s náměstkem ministra financí.

Všechny děti si odvážely domů mnoho nových znalostí, zážitků a dárečků. A pro ty vacovské přišel i bonus v podobě skvělého 7. místa. Davidovi, Matějovi a Justině patří velká pochvala za vynikající reprezentaci Jihočeského kraje a především Vacova.