Co se dělo u Malíčků

Blíží se konec školního roku a s ním i vzpomínání, co všechno jsme zažili a co jsme zvládli. A můžeme říct, že to byla docela jízda. Co se odehrálo v loňském roce je psáno v předchozích článcích.

A co letos?

Maškarní rej, představení se zvířátky.

Poté následoval výchovný koncert ZUŠ. Děti některé hudební nástroje poznaly, ale většinu z nich viděly úplně poprvé. Věříme, že i z našich malíčků vyrostou mladí hudebníci.

Také jsme si zahráli na kouzelníky a pokusili se pohrát si se slanou vodou a kouskem niti. A byl tu náš první badatelský pokus. Co se asi stane? Sice jsme museli docela dlouho počkat, až se odpaří všechna voda, ale výsledek předčil očekávání. Voda zmizela a na niti se objevily krásné krystalky soli.

Předvelikonoční období jsme strávili vyprávěním o velikonočních zvycích, vyrobili si beránkový zápich, pomlázku. Tu si také chtěl každý vyzkoušet, takže následovalo velikonoční omlazení, ale opravdu jenom lehoučké, náznakové!

Koncem května se v naší školce a hlavně na zahradě usadilo hejno čarodějnic. Naštěstí ale nečarovaly, naopak. Pro děti připravily stezku plnou úkolů. A nakonec na odvážné děti čekalo překvapení v čarodějnické chýši.

Maminkám jsme k jejich svátku udělali květináčky s malou kytičkou a srdíčkem.

Také už víme, že se nemusíme bát brouků ani pavouků. To jsme se dozvěděli v „hmyzím týdnu“.

Ve třídě jsme si hráli s beruškou, pavoukem, stonožkou, ale nebojte. Byly to pouze hračky. Zato venku jsme se změnili na entomology a nebojácně odchytávali brouky, pavouky a další hmyz. Tentokrát ale živé, abychom je mohli prozkoumat pod lupou. A poté je opět vypustili zpět do přírody. A aby se jim u nás na zahradě líbilo, vytvořili jsme jim i hmyzí domeček.

Na zahradě nás také jeden den čekalo překvapení v podobě malého, nebojácného štěňátka.

Vypravili jsme se na výlet do Vimperka. V centru Šumavous se nás ujal průvodce a ukázal nám zvířátka, která zde chovají. Některá jsme si mohli i pohladit a nakrmit. Kromě domácích zvířátek, jako je třeba králík, morče, ovečky, jsme ale mohli zblízka vidět třeba veverku a divoké prase i s mládětem. Na maketě krávy si děti vyzkoušely, že není lehké ji podojit.

Sice nám počasí úplně nepřálo, ale my jsme si přesto výlet náležitě užili.

A už tu bylo očekávané a obávané „Odpoledne s písničkou“. Jestlipak to před všemi těmi dospěláky zvládneme? A zvládli jsme! Odpoledne se vydařilo a děti mohly předvést něco málo z toho, co se během roku naučily. Šikulky!

A teď už nás čeká čas, kdy si budeme hrát, těšit se na prázdniny a užívat si posledních dní ve školce, než se z nás po prázdninách stanou prostředníčci.

Přejeme vám krásné, pohodové a sluncem prozářené dny prázdnin. A v září opět na viděnou.

Jana a Alena