Mravenečci v září

Dva měsíce prázdnin utekly jako voda a my jsme se opět sešli v naší školičce. Ale už nejsme Malíčci ani Prostředníčci. Stali se z nás „Mravenečci“. Také jsme se přestěhovali do nejvyššího patra. Několikrát denně musíme vyběhnout do našeho mraveniště. (Pozn. – mravenečci vyběhnou a „mravenčice“ se doplazí.) Takže naše fyzička je každým dnem lepší a lepší.

První týden jsme hlavně poznávali nové prostředí, prozkoumávali hračky a seznamovali se s novými kamarády.

S pohádkou „O Červené Karkulce“ nás navštívilo divadlo „Divoloď“. V této pohádce se děti mohly aktivně podílet na ději, čehož náležitě využily. Tančily, zpívaly, pomáhaly loutkovým hercům. Nakonec všechno dobře dopadlo. Společně jsme s myslivcem zachránili babičku, Karkulku a světe div se, nakonec i vlka.

Nádherné podzimní počasí jsme využili k procházkám a k hrám na zahradě. Na jedné z procházek jsme našli ulomený muškát a žampion, takže následoval náš první badatelský pokus. Co se stane s rostlinkou, když jí dáme do vody? A jak se rozmnožují houby?

Pokus s houbou trval pouhé dva dny a už mohly děti pozorovat výtrusy na papíře.

Pokus s muškátem trval déle, ale už to víme! Rostlinka si vytvořila kořínky a my tak máme ve třídě z ulomené větvičky novou sazeničku. Teď jí zasadíme do květináčku a naše pozorování bude pokračovat. Podaří se nám jí uchovat přes zimu nebo zahyne? Tak na tento výsledek si budeme muset počkat trochu déle, ale snad se nám to podaří.

Dozvěděli jsme se, že máme různé druhy ptáčků, že někteří před zimou odlétají a proč a umíme je i namalovat.

Na jedné z vycházek jsme pozorovali kombajn při sečení kukuřice a poštěstilo se nám najít nějaké kukuřičné klasy. Mohli jsme si potom vyzkoušet, že není úplně jednoduché kukuřici oloupat. Ale podařilo se a děti hned měly mnoho návrhů, co ze semínek můžeme udělat.

Také už víme, jaký je rozdíl mezi zeleninou a ovocem a mnoho druhů už bezpečně poznáme.

Díky jablíčkům jsme se dozvěděli, že máme pět smyslů. Vyzkoušely jsme si hmat, čich, zrak, ale zkouška chutě na nás ještě čeká.

Podaří se nám rozpoznat podle chutě jablíčko, mrkvičku a další druhy?

Tak o tom snad až příště.

Jana a Alena