Podzim u Mravenečků

Podzim u Mravenečků pokračoval ochutnávkou ovoce a zeleniny. Poznávali jsme je po hmatu, čichu, ale hlavně, všechno jsme také ochutnali. Dokonce i syrovou řepu, cibuli a citrón.

Potom nás navštívil kouzelník. A ne nějaký obyčejný, ale bublinkový. Děti shlédly kouzelnické představení, při kterém se sice čarovalo, ale hlavní roli měly hlavně bubliny. Malé i velké, krásně duhové. Některé byly tak velké, že se do ní vešly děti a dokonce i slečna praktikantka. Děti byly nadšené a nešetřily potleskem.

Při našich toulkách jsme objevili nový obchod s potřebami pro zvířata. A také jsme ho prozkoumali. Od pastiček na myši a potřeby pro včelaře přes dojačku a líheň pro kuřata.

Na praxi u nás byla slečna Danča Hadravová. Pro děti si připravila krásný program o lidském těle. Dozvěděli jsme se, jak funguje naše tělo. Už víme, kde v něm najít srdíčko, plíce a další orgány. Na potravinovém semaforu jsme si ukázali, jaké potraviny jsou zdravé a které nám spíše škodí. Jak se chránit před bacily a jak si čistit zoubky jsme si vyzkoušeli na modelu ruky a zoubku.

Svatý Martin sice na bílém koni nepřijel, ale nám to vůbec nevadilo. My jsme si koníka si vyrobili. A ono to pomohlo. Když se tolik koníků s dětmi rozprchlo z naší školky, není divu, že potom napadlo tolik sněhu. Ale nám to vůbec nevadilo, alespoň jsme si v něm mohli zařádit na zahradě.

Den, kdy u nás ve školce nešla elektřina jsme využili a došli se ohřát do vacovské pekárny. Tady se nás ujal pan Tomáš Novák a provedl nás celým provozem. Prošli jsme si celou cestu, kudy putuje chleba a kudy rohlíky. Dětem se prohlídka moc líbila a ještě jednou děkujeme. Každý den se teď těšíme, co dobrého z pekárny bude na svačinku.

A samozřejmě u nás také nesměla chybět návštěva očekávaná i obávaná. Navštívil nás totiž Mikuláš s andílky a obrovskou tlupou čertů. Děti jim zazpívaly a řekly básničku a jak je vidět, asi moc nezlobily. Nikoho si totiž pekelníci neodnesli. Naopak, každý dostal balíček s dobrotami.

Také jsme pilně pracovali. Děti navlékaly korálky a pomáhaly s výrobou stromečků a skřítků na vánoční jarmark. A že se jim to povedlo! Díky tomu jsme si vydělali nějaké korunky a můžeme trošku ulehčit Ježíškovi s chystáním dárků a ještě nám zbyde na zmrzlinu a možná ne jednu. Ale to až v létě.

Tímto bychom proto chtěli poděkovat všem, kteří náš krámeček navštívili a podpořili nás zakoupením našich výrobků. DĚKUJEME!

A samozřejmě jsme i pilně nacvičovali koledy, abychom si mohli všichni společně zazpívat, teď už snad při tradičním rozsvěcování našeho školkového stromečku. Tato akce se také vydařila, navzdory mrazivému počasí. Stromeček i Betlém se rozsvítil, koledy odzpívaly a následovala ochutnávka dobrot, za které moc děkujeme. Pekárně Vacov i rodičům.

A teď už nás čeká jenom těšení se na Ježíška. Společně ozdobíme stromeček a snad….tedy určitě pod ním najdeme mnoho dárečků.

Dovolte nám popřát vám všem krásné Vánoce. Prožijte je v klidu, pohodě a hlavně ve zdraví. A do nového roku vkročte s úsměvem.

Jana a Alena

FOTOGALERIE