Školní výlet předškoláků

Ve čtvrtek 30. května vyrazila na výlet i III. třída předškolních dětí MŠ. Naším cílem se stalo starobylé město Volyně.

Hned po dopolední svačině na nás čekal autobus Pekárny NoVy Vacov, jehož řidič, pan Potužník, nás dopravil do Čkyně. Dále jsme cestovali vlakem – pro řadu dětí to byl velký zážitek, neboť se jednalo o jejich premiérovou jízdu po kolejích vůbec.

Po šťastném vystoupení na volyňském vlakovém nádraží jsme se vypravili objevovat krásy města. Prvním zastavením se stal Ostrovec, malá oáza při řece Volyňce. Děti si u zdejšího hotelu mohly prohlédnout mlýnské kolo, které stráží vodník sedící v koruně košaté smuteční vrby. Přes lávku zbývalo už jen pár kroků k ohradě, u které se potěšily s ovečkou a malými jehňátky.

Následovala krátká přestávka v parku u řeky, který skýtal dostatek prostoru pro hru. Osvěženi svačinou jsme počali stoupat k místní starodávné tvrzi. Děti obdivovaly tloušťku zdí i malá okénka střílen. Ve zdejším muzeu si prohlédly výstavu výtvarných prací žáků ZUŠ Volyně. Se zatajeným dechem sestupovaly do klenutého sklepení, kde leží kosterní pozůstatky ženy a muže z poloviny 17. století. (Tato expozice zaujala především chlapce.)

Azyl před chladným počasím nám poskytlo volyňské kino, kde nám laskavý personál promítl snímek „Spirit, divoký hřebec“, dobrodružný příběh o svobodě a nevšedním přátelství indiánského chlapce a nezkrotného mustanga.

Na náměstí u morového sloupu, naproti krásné původní radnici, schovány hustými korunami lip děti spořádaly oběd, moučníkem byla přirozeně zmrzlina.

Nezbývalo než vybrat něco na památku, a tak si děti kromě zážitků vezly též drobné keramické ozdoby, vonné polštářky a pohlednice s obrázky míst, která navštívily.

Ač bylo nevlídno, dešti jsme naštěstí přece jen unikli. První kapky nás zastihly až v pohodlí vyhřátého autobusu.

Chceme touto cestou poděkovat Pekárně NoVy Vacov za zapůjčení autobusu a panu Potužníkovi za jeho čas a ochotu s námi cestovat, a dětem popřát krásné prázdniny a šťastné vykročení do 1. třídy.

Za MŠ Vacov Pavla Janečková a Martina M. Lustová