Předškoláci – hrajeme si, tvoříme

Duben a květen byl plný aktivit. Začátek dubna se ještě nesl ve znamení příprav na první opravdovou zkoušku v životě našich předškoláků. Museli prokázat, jestli už mohou vstoupit do školy a to se jim také podařilo. Ze všech dětí tímto opadla nervozita, začalo nám přát lepší počasí, takže nastal čas na delší procházky a dovádění na zahradě.

Při jedné z mnoha vycházek, když jsme šli zasadit pomlázku, jsme na poli u Peckova objevili podivné body. Po poli se tu procházelo hejno čápů, napočítali jsme jich devět. Prozkoumávali půdu, ale blížící se traktor je vyrušil z jejich hostiny, takže se vznesli a důstojně odletěli.

Protože každý přechod na vyšší stupeň školy se oznamuje tablem, i my jsme začali přemýšlet, jak tuto událost oznámit. A na další vycházce kolem louky pokryté pampeliškami nás to napadlo! Mohli bychom se pokusit tuto krásu zachytit a vytvořit luční pampeliškové tablo. Takže následovalo improvizované focení.

V týdnu s ptáčky jsme pozorovali, jak se klube kuřátko, pomohli slepičce vylíhnout kuřátka, vyzkoušeli si, jak je těžké ubránit je před liškou. Každý si také vytvořil vlastního ptáčka – „Bambuláčka“.

Podle obrázků jsme se učili rozpoznat různé ptáky – domácí i divoké. A pak nás čekalo překvapení – v kufříku pečlivě chráněné proti rozbití se ukrývala různá vajíčka. Děti si mohly prohlédnout a porovnat velikosti vajíček od nejmenších jako třeba holubí, křepelčí, po známá slepičí, méně známá kachní, husí, až po největší – pštrosí.

V květnu jsme také uskutečnili výlet na Chalupskou slať, odpoledne s písničkou, oslavili jsme den dětí.

Tak už se těšíme, co nám přinese červen. A že toho bude!

Jana Staňková