Den dětí u předškoláků

1. červen je den, kdy všechny děti oslavují svůj svátek. Také my jsme ho náležitě oslavili. Ráno se u nás objevil záhadný dopis s mapou. V ní byla vyznačená cesta, kudy se máme vydat. A na konci nás mělo čekat nějaké překvapení.

Takže jsme neváhali a hned po svačince vyrazili. Děti správně určovaly, kudy jít až jsme doputovali k místnímu výrobci hraček, společnosti MIVA.

Tady se nás ujal pan Záhorský a paní Myslíková. Seznámili nás s historií výroby hraček, děti si mohly ve vzorkovně hraček prohlídnout, co všechno se vyrábělo a vyrábí v této provozovně. Některé hračky si mohly vyzkoušet. Nejvíce je asi uchvátily panáčci na pružině. O ty skoro nastal boj, kdo si je dřív pohoupe.

Každý pak dostal dárek, dřevěnou káču, kterou si hned na místě vyzkoušely a předvedly, jestli jí dokážou roztočit. Pak jsme se mohli podívat do dílny k malířkám, které na připravené hlavičky hraček domalovávají detaily a dávají jim tak náležitý vzhled. Děti správně dokázaly určit, že se právě malují sněhuláci. Na další dílně už se všechny komponenty sestavovaly dohromady, takže viděly, jak hračka nakonec vzniká.

Z MIVY jsme si pak ještě odnášeli krabici tělíček a hlaviček, z kterých si ve školce každý sestaví svou vlastní figurku. Ještě jednou všem děkujeme, že jsme se mohli do MIVY podívat a děkujeme za všechny dárečky.

Ve školce den plný překvapení pokračoval. Ze severu k nám v tašce docestovalo dvacet „eskymáků“ (nanuků) , což děti náležitě ocenily. Po tomto milém a nečekaném občerstvení jsme vyrazili na zahradu. A tady se odehrálo kouzlo. Pomocí dvou kouzelných přísad se nám podařilo přivolat hada „Kanálníka“.

Za náležitých bezpečnostních opatřeních, pracovali jsme totiž s ohněm, se po chvíli z kanálu začal vynořovat obrovský, černý had. Svíjel se, kroutil a stále se zvětšoval. Ale místní povětří mu asi nesvědčilo, takže se po chvíli rozpadl na menší kousky. Některé odvážné děti ho důkladně prozkoumaly, ale nakonec jsme ho vrátili nazpátek do kanálu. I když bylo sice slunečné, ale chladnější počasí, náležitě jsme si tento den užili.

Jana Staňková