Září ve třídě Předškoláků

V prvním týdnu jsme si po prázdninách opět zvykali na školkový režim, brzké vstávání a hlavně odloučení na pár hodin od našich blízkých. Někdo si zvykl hned, někomu to trvalo o něco déle. Nakonec jsme to ale všichni zvládli hlavně díky našim kamarádům ve třídě, a také hrám, zábavě a pomazlení, které mají paní učitelky stále po ruce. Zopakovali jsme si jména našich kamarádů z minulého roku a seznámili se s novými kamarády. A aby nám ve školce bylo dobře a všechno správně fungovalo, stanovili jsme si společně první pravidla našeho soužití ve třídě. Máme šnečkové, srdíčkové, ručičkové a naslouchací pravidlo.

Do druhého týdne jsme vpluli s divadélkem na Divolodi, se kterou jsme se vydali hledat poklad. Cestou jsme se utkali s bouří, mořskou příšerou, strašnými piráty a dalšími překážkami. Vše ale nakonec dobře dopadlo, našli jsme s hlavním hrdinou nejen poklad, ale i lásku. A na závěr putování jsme byli odměněni papírovým ohňostrojem. V tomto týdnu nás zajímalo, čím jsme si podobní a v čem se lišíme. Zahráli jsme si na to téma spoustu her a přišli jsme na to, že i když jsme každý maličko jiný, můžeme být kamarádi. Ve středu ve školce proběhlo i vánoční focení, tak se někteří můžeme těšit na krásné fotky.

Třetí týden se nesl ve jménu hub. Povídali jsme si o houbách jedlých i nejedlých, poznávali je na obrázcích, malovali je, zpívali o nich písničky. Jako završení houbařského týdne jsme vzali košíky a vyrazili jsme do lesa zkusit štěstí. To nám přálo, protože jsme se do školky vraceli s bohatými úlovky. V košíčkách jsme měli převážně různé hříbky, bedly a klouzky. Jako bonus jsme se cestou z lesa seznámili s velkou chlupatou housenkou a slepýšem. Ve třídě jsme nějaké houby nakrájeli a usušili a třeba nám z nich paní kuchařka uvaří bramboračku.

Poslední zářijový týden jsme nazvali dračí. Zvládli jsme si zahrát příběh podle básničky o pyšném drakovi, který měl starosti s vránami, zjišťovali jsme a kreslili, co takový drak z té výšky vlastně vidí, a vyrobili jsme draky nejen papírové, ale i netradiční. Navštívila nás paní Churaňová z Komunitního centra ve Čkyni, která nám ukázala, jak takového draka vyrobit z drátku a korálků. Všem se draci moc povedli. A co by to bylo za dračí týden bez opravdového létacího draka, kterého jsme se ovšem snažili pouštět v bezvětří. Naštěstí máme děti, které si umí poradit, a tak s drakem statečně běhali po louce, takže k všeobecné veliké radosti opravdu chvíli letěl.

Září uteklo jako voda a my už se těšíme, jaká nová dobrodružství nám přichystá říjen.

Kateřina a Jana