Exkurze do Budějovického Budvaru a do Jaderné elektrárny Temelín

[SinglePic not found]

V pondělí 6. října 2014 se II. stupeň naší základní školy zúčastnil exkurze do Budějovického Budvaru a do Jaderné elektrárny Temelín. Celý výlet byl hrazen z projektu Šance pro venkovské školy II.

Vyráželi jsme v 7:30 z vacovského autobusového nádraží. Každý si s sebou vzal, co potřeboval.

Jako první jsme navštívili pivovar. Ujal se nás průvodce, který o pivovaru mluvil velmi krásně a plynule. Nejdřív nás odvedl ke studni, kde pivovar čerpá vodu. Šli jsme za ním až k ceduli popisující výrobu piva. Následovalo 60 schodů, ty nás dovedly do varny. Vařilo se zde pivo, proto zde byla vysoká teplota. Pak jsme sešli dolů, vydali jsme se do sklepa, kde se skladovalo a zrálo pivo. My jsme si mohli pouze k pivu čichnout, ochutnat jsme nedostali. Ze sklepa nás průvodce odvedl do místnosti, kde se pivo nalévalo do lahví, zátkovalo a etiketovalo. Poté jsme se vrátili do vstupní haly, kde někteří posvačili, ostatní šli obdivovat zboží v obchůdku.

Pak jsme se vydali k McDonaldu, kde jsme měli dvacetiminutový rozchod. Kupodivu všichni dorazili zpět včas.

Vyrazili jsme k autobusu, ten nás odvezl k Temelínu. Vystoupili jsme u informačního centra. Uvedli nás do kinosálu, kde nám nejprve pustili animovaný film o atomech. Milá paní nám vysvětlila, jak funguje provoz elektrárny. Ke konci nám pouštěla 3D animace. Pak jsme si mohli prohlédnout expozici Temelína, byla velmi zajímavá. Bohužel nás nepustili přímo do areálu elektrárny. Přesto při odchodu z centra jsme byli nadšení.

Do Vacova jsme přijeli dříve, než jsme očekávali. Všichni byli spokojení, že zažili tak skvělý den se svými kamarády.

Anežka Voldřichová a Lucie Rychtářová (7. třída)