(Ne)bezpečný internet

O skrytých hrozbách, které na nás mohou číhat v moderních informačních a komunikačních technologiích, slyšíme každý den. Nikdo si však nechceme připustit, že by se mohly týkat i nás nebo našich dětí. Internet nabízí stále více možností jak získávat informace, sdílet své nápady, komunikovat, seznámit se, … Tím ovšem dává více prostoru pro zneužití a podvody.

Nejvíce tyto technologie využívají mladí lidé a děti a právě ony jsou nejvíce ohroženy. Neustále se snižuje věk, kdy děti začínají komunikovat přes internet. Není nic neobvyklého, že svůj facebookový profil mají děti mladší 10 let a s falešným pocitem anonymity jsou ochotné sdělit osobní informace často i úplně cizím lidem. Dospívající dívky si ani neuvědomují, jaké nebezpečí jim může hrozit, pokud na sociální síti umístí vyzývavou fotografii doplněnou jménem, telefonním číslem či adresou.

Rodiče mnohdy ani netuší, jak jejich dcera nebo syn rychle dospívají. Přesto, že se zdají být ještě naivními dětmi, dovedou komunikovat o tématech určených výhradně pro dospělé. Děti v tom vidí legraci a způsob jak se zviditelnit před kamarády, ale právě jejich dětská naivita a nezkušenost je dělá snadnými terči nejrůznějších podvodníků nebo deviantů.

Skrytá nebezpečí facebooku (i jiných sociálních sítí):

  • Informace o nás mohou být sdíleny dalšími lidmi nebo společnostmi bez našeho výslovného svolení
  • Naši přátelé nás mohou udělat zranitelnými (i nevědomky)
  • Soukromé fotografie jsou k dispozici nejen našim nejbližším a mohou se během chvíle rozšířit do celého světa (možnost sdílení je nemožné zvrátit nebo zastavit)
  • Pokud komunikujeme přímo na zdi, může si naše soukromé zprávy přečíst celé okolí
  • Podvodníci vytvářejí falešné profily, které je téměř nemožné odhalit

Několik drobných rad na závěr:

  • Nezveřejňujte na internetu své osobní údaje, a také soukromé a intimní fotografie své ani svých blízkých
  • Na facebooku využívejte možnosti „skrýt“, „blokovat“, … K osobní komunikaci nepoužívejte zeď. Nepřidávejte si do přátel lidi, které neznáte
  • Nevěřte všemu, co se na internetu dočtete

Je velmi důležité s dětmi (i s malými) o využití, ale také možných nástrahách internetu hovořit v rodinách i ve škole. Proto jsme pro žáky II. stupně připravili ve středu 17. října 2012 projektový den na téma: Kyberšikana a nástrahy internetu.

Mgr. Jarmila Štouralová
(výchovný poradce a metodik prevence ZŠ Vacov)