Od jara do léta u Prostředníčků

Připravili jsme si pro vás alespoň malé nahlédnutí do našich jarních zážitků a událostí.

Začátkem března se v naší třídě objevila Červená Karkulka. Hráli jsme s ní loutkové divadlo, cvičili s šátečky a kruhy, četli příběh podle piktogramů, zahráli si na knihovnu a procvičili ještě spoustu dalšího.

Pozorovali jsme zahrádky a probouzející se jaro, povídali si o něm, o počasí. Zaseli jsme řeřichu a zkoumali její růst. Hodně jsme malovali, stříhali a lepili. Volně i podle předlohy. Prozkoumali jsme znaky jara, květiny, sporty na jaře, počasí, život na louce. Naši školkovou zahradu jsme společnými silami uklidili při jarním úklidu.

A jsou tu Velikonoce. Povídali jsme si o jejich symbolech a tradicích. Vyráběli dekorace, zkoumali výzdobu u domků ve Vacově, zaseli velikonoční osení. Prožívali jsme změny počasí. Jedno ráno nám dokonce ve školce vypadl elektrický proud. To ale bylo dobrodružství.

Jednou z dubnových akcí byl koncert vacovské pobočky ZUŠ Vimperk. Děti nám předvedly hudební nástroje známé i méně známé. Koncert byl v nové místnosti nad cukrárnou, kde se nám moc líbilo, zkrátka jako na opravdovém koncertě.

V půlce dubna jsme se vypravili do Stříteže. Prohlédli jsme si zahradnictví, ale hlavně zdejší minizoo. I přestože nám celý výlet propršel, tak se nám moc líbil. Zvědavá zvířátka na nás vykukovala i přes nepřízeň počasí.

Také nás navštívila zvířátka v MŠ. Viděli jsme například holuba, vakoveverku, pejsky nebo opici.

Dubnovými tématy byl DEN ZEMĚ a s ním spojené třídění odpadů a recyklace. A samozřejmě čarodějný rej. Vyrobili jsem si nejen čarodějnice, ale také pavoučka na pavučině. A odpoledne na zahradě jsme ty čarodějnice, pavoučky a všelijakou jinou havěť viděli na vlastní oči. Děti plnily různé úkoly a překážky, aby se mohly dostat do čarodějné chýše pro odměnu.

Květen jsme začali povídáním o zvířatech NA DVORKU, o jejich životě. Měsíc pokračoval tématem CO SE DĚJE V TRÁVĚ a VČELKY BZUČÍ KOLEM STROMŮ, dokonce děti jako pilné včelky nasbíraly spoustu pampelišek k výrobě medu. Nakonec jsme si povídali o rodině a mimo jiné se věnovali výrobě přání pro maminku z obtisků nožek.

V polovině května jsme se vypravili do Makova- záchranné stanice. Děti si prohlédly zvířata žijící v chovné stanici. Vyslechly si příběhy tom, jak se do stanice zvířata dostala a jaký tam mají život. Dokonce si vyzkoušely jaké to je, držet na ruce poštolku. Nakonec jsme, při čekání na odjezd, plnily různé úkoly, které jsou připravené kolem areálu. Této akce jsme se mohli zúčastnit v rámci projektového dne, který byl uskutečněn ve spolupráci s CAVDV, o.p.s. Písek.

Červen jsme zahájili návštěvou obecního sálu, kde proběhla generálka besídky 1. stupně a 9. třídy.
Následovala besídka naše, a to ODPOLEDNE S PÍSNIČKOU, kde jsme rodiče nechali trošku nahlédnout do školního roku díky básničkám a písničkám, které jsme se během roku naučili.

Na tatínky jsme také nezapomněli a děti vyrobily přáníčko i pro ně.

Neplánovanou akcí bylo dopoledne s místními hasiči. Neplánovaně nás totiž přizvali, abychom se přišli podívat na louku u školky na výrobu pěny. Děti samozřejmě nevydržely jen koukat a musely pěnu vyzkoušet na vlastní kůži. Někdo do ní skočil rovnou v oblečení, někomu stačilo si ji jen osahat. Byl to pro děti nevšední zážitek, který jim zpestřil ,,běžný” školkový den.

Dalším červnovým zpestřením bylo PROGRAMOVÁNÍ s deváťáky. Prostředníčci se seznámili s malými roboty, s jejich funkcemi a formou her se seznámili se základy programování při plnění jednoduchých úkolů motivovaných pohádkami a příběhy. Bylo to pro ně velmi fascinující. Chtěli bychom v manipulaci s těmito roboty pokračovat i v rámci našeho vzdělávání. Robotické hračky jsou inteligentní pomůckou, která u dětí rozvíjí logické myšlení, prostorovou orientaci, plánování, kreativitu a učí děti základy programování.

Poslední velkou akcí byl VÝLET NA JEZERNÍ SLAŤ a návštěva JELENÍHO A RYSÍHO VÝBĚHU NA KVILDĚ. Vyrazili jsme minibusem z autobusového nádraží. Cesta nám rychle utekla a jejím cílem byla nejprve Jezerní slať. Přivítala nás paní z NP Šumava a hravou formou děti seznámila s tím, co je rašeliniště, jak vzniká, jaké se tam vyskytují rostliny a zvířata. Závěrem našeho poznávání jsme se na skutečné rašeliniště podívali nejprve z vyhlídkové věže a následně i zblízka. Za odměnu děti dostaly obrázek k vybarvení a samolepku skřítka Rašeliníčka, který nás celým programem provázel. Výukový program byl plný nových poznatků, které jsme ani úplně nestihli vstřebat, protože nás čekalo hned další dobrodružství, a to návštěva jeleního a rysího výběhu. Na terase návštěvnického centra na Kvildě jsme se pustili do řízků, které nám připravila naše paní kuchařka. A které samozřejmě na pořádném výletě nesmí chybět. Po ,,řízkobraní”, kdy jsme byli mastní až za ušima, jsme se vydali za rysem. Ten se nám bohužel neukázal, i když jsme byli opravdu potichu a trpělivě čekali. U jelenů jsme měli větší štěstí. Hned z první vyhlídkové věže jsme zahlédli jelenů hned několik, nejspíš to byla jelení rodinka. Viděli jsme jeleny, laně i malé kolouchy. Protože už jsme byli unavení, dali jsme si svačinku z domova a vydali se na cestu do naší školky. Někteří se cestou trochu prospali a jiní byli plni dojmů a zážitků, které zněly celým autobusem.

Přejeme Vám pohodové prázdniny.

Iveta a Tereza